ontdek de kamers

BRUG – Doorniksestraat 17

Wat zou Kortrijk zonder de Leie zijn? Volgens ons: bitter weinig. De rivier brengt de stad tot leven én heeft ervoor gezorgd dat we enkele prachtige bruggen hebben. Om dat te vieren brengen we in deze kamer een ode aan ‘onze’ rivier met een gigantische knikkerbaan waar je de Kortrijkse bruggen in herkent.

ROOD – Korte Steenstraat 2B

Vandaag is rood… de kleur van deze kamer. Geïnspireerd op het werk van fotografe Zaza Bertrand, die momenteel in Bubox exposeert, ontwierpen we deze romantische ruimte. Zo ontdek je er kanten ondergoed uit de permanente collectie van Texture,
het museum over Leie en vlas.

DUIF – Korte Steenstraat 23

Wist jij dat Texture in de Eerste Wereldoorlog dienst
deed als een gevangenis voor duiven? En dat Frederik Buyckx, die momenteel in Bubox exposeert, voor National Geographic de Vlaamse duivenmelkers in beeld bracht? In deze kamer brengen we die twee samen.

VERTEL – Sint-Jansstraat 9

Iedere inwoner van Kortrijk heeft wel een anekdote over zijn of haar stad. In de radiostudio van Quindo werden die opgenomen, zodat ze voor het nageslacht bewaard blijven. Kom binnen en luister naar verhalen van de Kortrijkzanen.

SPEEL – Sint-Jansstraat 9

Draagt zij een bril? Heeft hij een snor? Iedereen die ooit ‘Wie is het?’ speelde, weet hoe leuk het spel kan zijn. Daarom bedachten we een unieke versie met bekende Kortrijkzanen.

AMBACHT – Sint-Jansstraat 9

Wie Kortrijk zegt, zegt vlas. Laat je in deze kamer verbazen door onze weefsters! Van de stof die ze weven maken we na afloop van ‘Mag het wat meer zijn?’ leuke strikjes.

KORT-RIJK – Voorstraat 14

Denk jij dat je beter vlas kan oogsten en verkopen dan je voorvaderen? Of zit in jou meer een echte industrieel verborgen, die perfect weet hoe hij een fabriek moet bouwen? Kortrijk is altijd al een stad van de handel geweest. In deze kamer ontdek je of ook jij je mannetje kan staan door ons bordspel Kort-Rijk te spelen!

BENDIG – Voorstraat 37

In de volksmond is ‘de Kortrijkzaan’ bendig. Ze zijn zuinig en keren elk muntstuk twee keer om voor ze het spenderen. Kom binnen in deze kamer en kijk wat kunstenaar Jelle Mastenbroek met een muntje kan doen!

POP – Veemarkt 1

Decennialang werden in Kortrijk bij het familiebedrijf Unica poppen gemaakt, tot een brand in 1971 de fabriek volledig verwoestte. Wij zochten én vonden enkele van die Kortrijkse poppen. Kom binnen en ontmoet ze in deze unieke installatie!

STAMBOOM – Veemarkt 1

Kortrijk is één grote familie – en dat willen we bewijzen. Samen met enkele genealogen brengen we de grootste families van de stad in kaart. Stap binnen en ontdek hoe jij deel uit maakt van de Kortrijkse stamboom. Wie weet heb jij wel een verre familieband met de burgemeester!